Σελίδες

srcolling text

Stargos The City Blog το νεανικο blog ηρθε ανανεομενο

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΣΠΕΤΖΟΦΑΪ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ( ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΖΗΚΑ )




ΥΛΙΚΑ
1 κ. λουκάνικα χωριάτικα ( τα μισά μπορούν να είναι με πράσο )
1 κ. πολύχρωμες πιπεριές ( πράσινες μεγάλες , κέρατο πράσινες και κόκκινες και λίγες κίτρινες και πορτοκαλί )
½ κ. κρεμμύδια
2 πράσα
3 σκελ. σκόρδο
1 κ. ντομάτες
1 φλυτζ.καφέ πελτέ ντομάτας
1 φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερού κρασί κόκκινο γλυκό ( μαυροδάφνη , vinsanto κτλ. )
Λίγο αλάτι , πάπρικα γλυκιά , μπούκοβο
Θυμάρι , ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις πιπεριές σε κομμάτια ούτε πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά ( κάθε πιπεριά στη μέση και μετά στα 3 ) και τα λουκάνικα σε ροδέλες περίπου των 3 εκ. . Επίσης , κόβουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα σε ροδέλες και τρίβουμε τις ντομάτες στον τρίφτη ή στο multi . Βάζουμε στη γάστρα τα λουκάνικα και σφηνώνουμε ανάμεσά τους τις πιπεριές , τα κρεμμύδια , τα πράσα και τις σκελίδες του σκόρδου . Περιχύνουμε με τη φρέσκια ντομάτα , τον πελτέ , το ελαιόλαδο , το κρασί . Βάζουμε ελάχιστο αλάτι , πάπρικα γλυκιά και μπούκοβο , γιατί τα λουκάνικα είναι πικάντικα από μόνα τους . Προσθέτουμε λίγη ρίγανη και θυμάρι και καλύπτουμε το φαγητό με νερό . Κλείνουμε τη γάστρα μας και σιγοψήνουμε για 1 περίπου ώρα . Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά και ελέγχουμε κατά διαστήματα . Το φαγητό μας θα χυλώσει πολύ ωραία , έχοντας αφήσει σιγά-σιγά τα αρώματά του , χωρίς επιπλέον σωτάρισμα ή άλλη διαδικασία που θα το κάνει πιο βαρύ .
Το φαγητό αυτό είναι παραδοσιακό πηλιορείτικο φαγητό και πήρε το όνομά του από τη λέξη « σπέτζα » που στην τοπική διάλεκτο χρησιμοποιείται για την πιπεριά . Καλή σας επιτυχία , με ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικότατα πιάτα!!!!!